Nieuws

Hier tref je actuele informatie aan, bijvoorbeeld over onze cursussen en over de Nieuwsbrief, evenals het nieuwsbrief-archief met relevante artikelen.

Het belang van de beoordelingen van observatoren

Een aantal jaren geleden had ik mijn eerste kennismaking met de Belbin teamroltheorie.

Ik had eerder al eens tools met persoonlijkheidsprofilering voltooid en vond ze nuttig, dus vond ik het leuk om mijn Belbin zelfperceptie te voltooien. Aangezien ik vrij nieuw in het bedrijf was, was mijn gevoel dat de andere teamleden me niet goed genoeg kenden om als observatoren op te treden. Dat zou later nog wel gedaan kunnen worden.

Mijn profiel was zoals ik had verwacht. Niet verwonderlijk misschien omdat ik het zelf had ingevuld! Van de negen teamrollen had ik als natuurlijke rollen de rol van Groepswerker en Voorzitter. Ik scoorde op Vormer laag. Dat klopt wel, dacht ik; ik ben iemand die goed op kan schieten met iedereen, neem andere adviezen mee in mijn afwegingen en oefen geen druk op anderen uit!
Enkele maanden later werden mijn observatoren toegevoegd aan mijn zelfperceptie. Ik was verbaasd te ontdekken dat mijn natuurlijke teamrol Monitor was. In eerste instantie dacht ik dat ze dat mis hadden en ik wist niet waar ze dat vandaan haalden.

Maar na verloop van tijd werd ik mezelf bewust dat het analyseren van informatie door mij in het team werd gebracht. Ik stelde de vraagtekens bij de aanpak van het team in bepaalde situaties en de door mij verstrekte opbouwende kritiek bij nieuwe ideeën werd overwogen. Ik realiseerde me dat mijn collega's gelijk hadden gehad, maar de Monitor was een eigenschap die ik niet eerder in mezelf had herkend.

Later kreeg ik de kans om Belbin geaccrediteerd te worden en veel meer te leren over de bijdragen en toegestane zwakheden van de teamrollen. Het stelde mij in staat bewust om te gaan met mijn eigen voorkeuren en hoe ik kon bijdragen in het team en wat ik andere teamleden kon bieden. Ik denk dat de teamrollen van Belbin ons een gemeenschappelijke taal biedt om onze eigenschappen te herkennen en te bespreken.

Als ik een paar jaar terug ga in een andere functionele rol in een toen nieuw bedrijf vereiste dat een andere manier van werken in een ander team. Het is niet verrassend dat mijn zelfperceptie nu is veranderd, want ik heb een andere baan in een ander team. Ik ben nu een Monitor/Voorzitter en Groepswerker is nu veel minder aanwezig in mijn profiel en Vormer iets hoger. Ik denk dat, nu ik ouder ben, ik heb geleerd dat ik niet hoef te proberen om alle mensen te behagen en succesvol kan zijn in wat ik doe op een andere manier.

Ik zal in nieuwe situaties mijn nieuwe collega's vragen om observator te zijn zodra ik langer dan zes maanden in een bedrijf heb gezeten en ik vraag me af of ik dan weer meer van mijzelf zal leren.

Vrij vertaald uit “The Importance of Observer Assessments” van Morna Ronnie, Senior Consultant, Performance Improvement People (UK)

loginfigureInloggen